WPB Skye

WPB Skye (A)
Cechy:
- Pszenica przewódkowa
- grupa jakościowa A,
- doskonałe plonowanie
- Wysoka Masa 100 ziaren
-Wysoka zawartość białka
- krótka i sztywna słoma
-bardzo wysoka odporność na choroby liści i kłosa

Dystrybutor nasion C1 WPB SKYE w sezonie jesień 2021/wiosna 2022:
Saatbau Polska Sp. z o.o.
55-300 Środa Sląska
Ul. Żytnia 1,
Kontakt:
Tel. +48 (71) 399 55 00,
https://www.saatbau.com/pl/kontakt

Odmiana WPB Skye , ze względu na doskonałe wyniki plonowania została przyjęta do Polskiego Rejestru już po 2 latach badań. Podobnie jak Tybalt - jej poprzedniczka z hodowli Wiersum Plant Breeding - odmiana WPB Skye wyróżnia się doskonałym plonowaniem, oraz bardzo wysoką odpornością na choroby liści i kłosa. Ze względu na krótką, sztywną słomę doskonale reaguje na zwiększone nawożenie azotowe co zapewnia wysokie plony na poziomie agrotechniki a2. Jej solidną jakość chlebową ziarna (A) w skupie zapewnią wysoka masa 1000 ziarn, wysoka zawartość białka (13,4% suchej masy wg badań rejestrowych COBORU 2015), bardzo wysoka liczba opadania Hagberga (350 s w 2015 wg COBORU) oraz odporność na wczesne porastanie w kłosie.

Pod względem plonowania WPB Skye należy do czołówki odmian chlebowych jakościowych (A). Szczególnie w województwach lubuskim, wielkopolskim i kujawsko-pomorskim (rejon III wg. rejonizacji COBORU) pszenica WPB SKYE na przestrzeni ostatnich 5 lat utrzymuje bardzo wysokie wyniki plonowania, na poziomie minimum 100% wzorca (wyniki doświadczeń PDO COBORU 2020, tabela 5.)

Charakterystyka odmiany sporządzona na podstawie wyników rejestrowych COBORU

Cecha Wynik Jednostka
Choroby podstawy źdźbła - kompleks 6 skala 9 st.
Mączniak prawdziwy - liście 6 skala 9 st.
Rdza brunatna 5 skala 9 st.
Rdza żółta 7 skala 9 st.
Brunatna plamistość liści (DTR) 5 skala 9 st.
Septoriozy liści 6 skala 9 st.
Septorioza plew 4 skala 9 st.
Fuzarioza kłosów 5 skala 9 st.
Wyleganie przed zbiorem 4 skala 9 st.
Kłoszenie 166 dni od 1.01
Dojrzałość pełna 213 dni od 1.01
Masa 1000 ziaren 42,8 g
Wyrównanie ziarna 75 %
Zawartość białka 7 skala 9 st.
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 5 skala 9 st.
Wskaźnik sedymentacji SDS 8 skala 9 st.
Ilość glutenu mokrego 8 skala 9 st.
Liczba opadania 8 skala 9 st.
Porastanie ziarna w kłosach 4 skala 9 st.
Tolerancja na zakwaszenie gleby 5 skala 9 st.

Rok wpisania do krajowego rejestru : 2016

Agrotechnika

Norma wysiewu
Zaleca się wysiew około 350 do 400 nasion na m2 (przy późnym siewie jesiennym 450 do 500 kiełkujących nasion na m2).
W zależności od masy tysiąca ziaren (MTZ) i warunków wysiewu proponujemy poniższe wartości (kg/ha).

MTZ Stanowisko
dobre średnie słabe
40 gr 115 kg / ha 125 kg / ha 155 kg / ha
45 gr 130 kg / ha 140 kg / ha 175 kg / ha
50 gr 145 kg / ha 155 kg / ha 195 kg / ha
55 gr 160 kg / ha 175 kg / ha 215 kg / ha

Regulatory wzrostu
Zwykle nie stosuje się regulatorów wzrostu w uprawie pszenicy jarej, a WPB Skye wyróżnia się szczególnie sztywną i stosunkowo krótką słomą.

Odporność na choroby
WPB Skye wyróżnia się bardzo wysoką odpornością na najbardziej powszechne choroby podstawy źdźbła, oraz liścia zwłaszcza na rdzę żółtą oraz mączniaka, jednak w przypadku wysokiego nasilenia patogenów można zastosować oprysk fungicydem. W fazie początkowego kwitnienia zaleca się zastosowanie oprysku przeciw fuzariozie kłosa.

Nawożenie azotowe (przy siewie wiosennym)
Pierwsza dawka (przed lub bezpośrednio po siewie): 120 kg N/ha minus zapasy w glebie. Druga dawka (stadium 1-2 kolanka, początek strzelania w źdźbło): 30 - 60 kg N/ha.. Trzecia dawka (przed wykłoszeniem) 30 - 40 kg N/ha.

Powyższe zalecenia uprawy mają charakter bardzo ogólny. W celu uzyskania dokładnych zaleceń uprawy pszenicy jarej na konkretnym stanowisku, radzimy zasięgnąć opinii dystrybutora lub lokalnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.